Boek
Nederlands

De hongerheldin

Amélie Nothomb (auteur)
Titel
De hongerheldin
Auteur
Amélie Nothomb
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Biographie de la faim
Uitgever
Antwerpen: Manteau /De Bezige Bij, 2005
206 p.
ISBN
90-7668-230-5
Andere talen:

Besprekingen

Natuurlijk kun je, moet je deze analyse van de honger - de honger naar zoet, naar liefde, naar schoonheid, naar het leven, maar ook de vernederende honger - lezen als een autobiografie. Natuurlijk besef je dat de schrijfster (1967) zichzelf vanuit afstandelijk perspectief een door contrasterende omstandigheden geregisseerde ontwikkeling aanmeet. Maar even natuurlijk ben je al snel gewonnen voor de wijsneuzige observaties en pregnante ervaringen van dat hedonistische, geobsedeerde diplomatendochtertje. Inderdaad, niets mis met de gekozen constructie: een geografische route van Japan (goddelijke kleuterjaren), via China (dorre schooltijd) en New York (dweepzieke vriendschappen) naar het "gigantische crepeerhok" dat Bangladesh is (ontwrichtende puberteit in een ontwricht land) en België (studie en schrijverschap), die een afspiegeling is van haar zowel geestelijke als lichamelijke worstelingen en overwinningen. Een overtuigende revanche op enkele zwakke voorgaande romans. Duidelijke druk.

Over Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ΛΦΠ

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia