Boek
Nederlands

Houden van Jules

+1
Houden van Jules
×
Houden van Jules Houden van Jules
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Aan de hand van allerlei herkenbare voorbeelden legt mama aan Jules uit wat 'houden van' betekent. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Liefde
Titel
Houden van Jules
Auteur
Annemie Berebrouckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Zwijsen-Infoboek, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-5535-249-7 9789055352494

Besprekingen

Lekker ontspannen loopt Jules met de handen in de zakken naast zijn mama en de hond in het park. Hij wil van haar weten wat 'houden van' wil zeggen. En mama geeft hem enkele voorbeelden: papa die naar je luistert, zus die een koek met je deelt, opa die met je speelt, je hond die naar je kwispelt, buurman die samen met jou naar de vogels kijkt en natuurlijk Louise die je een kusje geeft. Op het eind van het verhaal zit Jules met zijn mama op een bank in het park en geeft hij met zijn blik aan dat hij precies begrijpt wat ze bedoelt.
Annemie Berebrouckx heeft met Jules een bijzonder aardige peuter gecreëerd: een ontwapenende glimlach, korte stoppeltjes op het hoofd, coole kledij. De omgeving van het park biedt de mogelijkheid van heerlijke blauwe en groene kleurvlakken. Op het linkerblad staat telkens op een witte achtergrond de korte tekst waarmee mama Jules duidelijk maakt wat 'houden van' betekent. De prenten zijn ongetwijfeld mooi herkenbaar voor de peuters: vader, opa, hond, bu…Lees verder
Als peuter Jules, bekend uit eerdere prentenboeken, met zijn moeder door het park wandelt, vraagt hij haar wat 'houden van' betekent. Aan de hand van eenvoudige en herkenbare voorbeelden legt zij dat uit met een kort zinnetje dat in een vette, schreefloze letter boven de platen van het wandelende tweetal is afgedrukt. Op de pagina daartegenover zijn grote, omkaderde prenten te zien waarop de genoemde voorbeelden kleurig en vrolijk verduidelijkt worden. Hoewel alle personages, met steeds een blos op de wangen, slechts met een enkele lijn zijn neergezet, vertonen ze toch bekende en vertederende emoties. Mooi uitgegeven prentenboek dat zich prettig laat voorlezen en bekijken door kinderen vanaf ca. 3 jaar.

Houden van Jules

Wat is houden van? vraagt Jules aan mama. Mama vertelt hem dat als papa naar zijn vragen luistert, hij toont dat hij van Jules houdt. Als zijn zus haar koek met hem deelt, toont ze dat ze van Jules houdt. Zelfs als de hond met zijn staart kwispelt, toont hij dat hij van Jules houdt.Iedereen heeft zijn eigen manier om dat te tonen. Houden van, zegt mama, dat voel je gewoon. Jules, die mama aankijkt, weet precies wat ze bedoelt. Heel eenvoudig maar erg gevoelvol prentenboek voor de allerkleinsten. De illustraties zijn zoals steeds bij Annnemie Berebrouckx geweldig in hun eenvoud. Het is typerend voor haar om zo bondig mogelijk te vertellen wat houden van inhoudt. Alleen had het iets verrassender gekund.


Over Annemie Berebrouckx

Annemie Berebrouckx (24 juli 1970) is illustrator en auteur van kinderboeken en studeerde in 1991 af aan Sint Lucas Antwerpen in de richting Toegepaste grafiek & illustratie. Ze schrijft en illustreert vooral karton- en prentenboeken, boeken voor eerste lezers en educatieve uitgaven. Berebrouckx hoopt vooral dat haar verhalen kinderen laten genieten, maar hen tegelijkertijd ook sterker en weerbaarder maken.

Berebrouckx is vooral gekend als auteur en illustrator van de boeken over Jules. Haar eerste prentenboek De eend van Jules verscheen in 1998. Ondertussen zijn er al meer dan 55 boeken van Jules verschenen, net als spelletjes, puzzels, doeboeken en poppen. Jules speelt ook de hoofdrol in het taalontwikkelingsprogramma Dag Jules dat in 85 procent van de Vlaamse kleuterscholen gebruikt wordt.

In 2000 kreeg Berebrouckx een Boekenwelp voor De oma van Jules. Het boek prijkt, met 98 andere boeken, op de lijst "Het Mooiste Kinderboek Aller Ti…Lees verder op Wikipedia