Boek
Nederlands

Boven water

Arnaldur Indriðason (auteur), Adriaan Faber (vertaler)
De gepensioneerde inspecteur Konráð krijgt in Reykjavik te maken met grootouders die zich zorgen maken over hun verdwenen drugssmokkelende kleindochter en met twee cold cases: de dood van een 12-jarig meisje in 1961 en de onopgeloste moord op zijn eigen criminele vader in 1963.
Onderwerp
Konrad (personage)
Titel
Boven water
Auteur
Arnaldur Indriðason
Vertaler
Adriaan Faber
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ijslands
Oorspr. titel
Stúlkan hjá brúnni
Uitgever
Amsterdam: Volt, copyright 2020
286 p.
ISBN
9789021417585 (paperback)

Besprekingen

De gepensioneerde inspecteur Konrad krijgt in Reykjavik te maken met grootouders die zich zorgen maken over hun verdwenen drugssmokkelende kleindochter. Daarnaast duiken twee cold cases op: de dood van een 12-jarig meisje in 1961 en de onopgeloste moord op zijn eigen criminele vader in 1963. De drie lijnen zijn goed uit elkaar te houden; ze grijpen gaandeweg steeds meer in elkaar en stevenen af op een verrassende ontknoping. De vertelwijze is bondig, intelligent en soepel. Opvallend zijn de vele personages en de verslavingen aan alcohol en drugs. Vooral aan de orde komen incest, slachtofferschap, doofpotten en reputaties. In dit deel is ruimte voor een paranormale component: een medium ziet enkele keren het dode meisje verschijnen omdat ze geen rust kan vinden. Na ‘Smeltend ijs’* is dit het tweede deel in de reeks rond Konrad van deze zeer gelauwerde auteur, die bekend is om zijn vele romans rond speurder Erlendur en het verwerken van IJslandse geschiedenis, al ontbreekt dat laatste h…Lees verder

Over Arnaldur Indriðason

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 28 januari 1961) is een IJslandse historicus en schrijver van detectives. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Reykjavík.

Werk

In 1981 en 1982 was Arnaldur journalist bij de IJslandse krant Morgunblaðið, waarna hij als freelance schrijver werkte. Van 1986 tot 2001 was hij filmcriticus bij Morgunblaðið.

Arnaldur publiceerde in 1997 zijn eerste boek, Synir Duftsins (Maandagskinderen). Sindsdien is zijn populariteit tot grote hoogten gestegen. In 2004 waren zeven van de tien meest geleende boeken in de bibliotheek van Reykjavík titels van Arnaldur. Maandenlang stond hij met zes boeken in de IJslandse bestsellerlijst. De top-3 leek permanent aan hem toegewezen.

Ook buiten IJsland worden Arnaldurs boeken veel gelezen. Ze zijn in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Tsjechisch en Zweeds vertaald en in 26 landen uitgegeven.

Lees verder op Wikipedia