Besprekingen

In dit nieuwe deel in de serie misdaadromans over de IJslandse inspecteur Erlendur Sveinsson (een IJslandse variant van de Zweedse Kurt Wallander) wordt in een gedeeltelijk drooggevallen meer een half onder het zand bedolven oud skelet van een man gevonden. Hij blijkt door geweld om het leven te zijn gekomen, bovendien zit hij vastgeketend aan een grote zwarte doos die zendapparatuur van Russische makelij blijkt te bevatten. Een geheimzinnige zaak die zijn wortels blijkt te hebben in Oost-Duitsland ten tijde van de Koude Oorlog. Een in sobere maar krachtige stijl geschreven, maatschappijkritische misdaadroman waarin het onderzoek van Erlendur en de zijnen mooi vervlochten is met de herinneringen van een man aan zijn studententijd in Oost-Duitsland wat natuurlijk allemaal met elkaar te maken blijkt te hebben. Een misdaadroman van grote klasse: mooie dialogen, mooie sfeer- en karaktertekening, interessante intrige, IJslandse couleur locale en een boeiende voortzetting van de persoonlijk…Lees verder

Over Arnaldur Indriðason

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Anneli Salo

Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 28 januari 1961) is een IJslandse historicus en schrijver van detectives. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in Reykjavík.

Werk

In 1981 en 1982 was Arnaldur journalist bij de IJslandse krant Morgunblaðið, waarna hij als freelance schrijver werkte. Van 1986 tot 2001 was hij filmcriticus bij Morgunblaðið.

Arnaldur publiceerde in 1997 zijn eerste boek, Synir Duftsins (Maandagskinderen). Sindsdien is zijn populariteit tot grote hoogten gestegen. In 2004 waren zeven van de tien meest geleende boeken in de bibliotheek van Reykjavík titels van Arnaldur. Maandenlang stond hij met zes boeken in de IJslandse bestsellerlijst. De top-3 leek permanent aan hem toegewezen.

Ook buiten IJsland worden Arnaldurs boeken veel gelezen. Ze zijn in het Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Tsjechisch en Zweeds vertaald en in 26 landen uitgegeven.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties