Boek
Nederlands

De tweeling van Highgate

Audrey Niffenegger (auteur), Jeannet Dekker (vertaler)
Titel
De tweeling van Highgate
Auteur
Audrey Niffenegger
Vertaler
Jeannet Dekker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Her fearful symmetry
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2010
413 p.
ISBN
9789022553558 (paperback)

Besprekingen

De Amerikaanse Audrey Niffenegger debuteerde in 2004 met het opmerkelijke en gevoelige liefdesverhaal De vrouw van de tijdreiziger, waarin het hoofdpersonage zich door de tijd kan verplaatsen. Het boek werd een bestseller en een verfilming bleef niet uit. Ook De tweeling van Highgate zit vol vreemde personages en gebeurtenissen.

De zusjes Julia en Valentina, een onafscheidelijke eeneiige tweeling, erven een appartement in Londen van hun tante Elspeth Noblin, de tweelingzus van hun moeder Edie. De zusjes zijn twintig en weten niet goed wat ze van hun leven willen of kunnen maken. Ze verlaten hun ouderlijk huis in Lake Forrest in de Verenigde Staten en nemen hun intrek in het appartement, dat naast de verwilderde Victoriaanse begraafplaats Highgate ligt. De zusjes zoeken aarzelend, als een soort permanente toeristen, hun weg in het overweldigende Londen.

Na enige tijd maken ze kennis met hun buurman Robert Fanshaw, de minnaar van Elspeth, die door haar dood…Lees verder
De zusjes Julia en Valentina (20), een gespiegelde tweeling, erven van hun tante Elspeth een appartement in Londen. Het ligt naast de verwilderde, Victoriaanse begraafplaats Highgate. Ze ontmoeten daar de treurende buurman Robert, geliefde van Elspeth, en de dwangneurotische Martin, verlaten door zijn vrouw. Hierdoor ontwikkelen zich verschillende verhaallijnen, die tenslotte samenvloeien. Elspeths geest waart nog rond in het huis; via een ouijadeboard krijgen Valentina en Robert contact met haar. Dit zorgt voor spannende verwikkelingen, die de schrijfster met intensiteit aannemelijk maakt. De (nieuwsgierigheid naar de) dood, liefde en symmetrie spelen een belangrijke rol in deze fascinerende roman, die vanuit wisselend perspectief wordt verteld. De Amerikaanse auteur (1963), kunstenaar en docent op het Columbia College in Chicago, baarde in 2003 al opzien met "De vrouw van de tijd-reiziger"; in 2009 werd deze bestseller verfilmd. Highgate, uitvoerig beschreven en inspiratiebron voor …Lees verder