Boek
Nederlands

Een opa om nooit te vergeten

Bette Westera (auteur), Harmen van Straaten (illustrator)
+1
Een opa om nooit te vergeten
×
Een opa om nooit te vergeten Een opa om nooit te vergeten
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Terwijl hij wacht op de begrafenis van opa, denkt Joost terug aan de fijne dingen die ze samen deden. Prentenboek met grote, sfeervolle tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dood, Grootouders
Titel
Een opa om nooit te vergeten
Auteur
Bette Westera
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2010
32 p. : ill.
ISBN
9789026127816 (hardback)

Besprekingen

Dit is Harmen van Straaten in grote doen. Zijn realistische tekenstijl komt in dit prentenboek tot zijn volle recht met een sober maar indrukwekkend kleurgebruik en ijzersterke composities. De overwegend bruine en grijze tinten zijn even gedurfd als origineel en passen perfect bij dit verstilde verhaal over afscheid nemen en de kracht van herinneringen. In de prenten uit het verleden, waarin opa nog leefde, steekt meer groen, in die uit het heden meer bruin. Ook de compo-sities zijn ijzersterk. De composities leiden knap de aandacht naar de figuren waarvan houding en gezicht telkens op een suggestieve manier emoties uitdrukken.
Het verhaal opent en sluit met hetzelfde gedicht of noem het kaperslied. Bij het begin heeft het iets geheimzinnigs en op het eind werkt het op een wonderlijke manier troostend. Het eigenlijke verhaal begint opvallend direct: 'Ik ga niet mee,' zegt Joost. 'Ik blijf hier, bij opa.' 'Dat kan niet,' zegt mama. 'Opa is dood. We gaan hem begraven. Nog even en da…Lees verder
Opa is overleden; terwijl ze wachten op de begrafenis, denken Joost en zijn moeder terug aan hoe het was toen hij nog leefde. Hoe Joost en opa cowboy speelden met opa als paard, hoe ze een piratenschip bouwden, hoe opa zijn kleinzoon leerde fietsen en hoe fijn het was als Joost mocht komen logeren. Dit zijn dierbare herinneringen waarin opa blijft voortbestaan. En om die herinnering tastbaar te maken geeft mama haar zoontje de grote zakdoek van opa en zegt hem er een knoop in te leggen. Dat deed opa ook als hij iets niet mocht vergeten. Tekst en illustraties (in waterverf, krijt en inkt) vormen een prachtige eenheid. De tekeningen, in overwegend weemoedige tinten grijs en sepia, zijn soms meer dan paginagroot. De grote zakdoek van opa is letterlijk de rode draad door het verhaal. De tekst staat in een een vette letter meestal onderaan de pagina. Vanaf ca. 4 jaar. Heraanbieding van het boek, nu als Fundel. Dit interactieve prentenboek bevat een chip met een aantal leuke en stimulerende…Lees verder

Een opa om nooit te vergeten

De opa van Joost is gestorven. De kist met zijn dode lichaam staat in de voorkamer. Wanneer Joost naar de kist kijkt, staan zijn ogen vol tranen. Mama ziet het en geeft Joost de rode zakdoek van opa. De rode zakdoek roept een boel herinneringen op. Opa speelde er kiekeboe mee toen Joost als baby in zijn box stond en Joost zat met een rode halsdoek op opa's rug toen ze cowboy speelden. Hij weet nog hoe opa een piratenschip bouwde met echte zeilen en een rode vlag. Ze namen zelfs papa gevangen. Toen ze geen hut mochten bouwen van mama liepen ze zelfs weg en kwamen pas thuis toen het al donker was. Opa leerde hem fietsen en wanneer hij bij opa wilde logeren belde hij van tevoren en zorgde opa voor muisjes, koekjes, friet en aardbeienijs. Opa legde dan een knoop in zijn rode zakdoek en vergat het nooit. Joost wil nog duizend dingen vragen aan opa. Is het donker in de kist? Doet het pijn om dood te gaan? Gelukkig heeft hij de rode zakdoek ... en hij legt er een knoop in.
Prachtig pre…Lees verder

Over Bette Westera

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Christoph Rieger

Bette Westera (Velp, 20 juni 1958) is een Nederlands kinderboekenschrijfster. Van 1991 tot en met 2003 woonde en werkte ze op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

Bette Westera debuteerde met de kinderbijbelserie Heb je wel gehoord, die ze samen met haar moeder van 1990 tot 1995 schreef. In 1999 verscheen haar eerste prentenboek, getiteld Wil je met me trouwen. Daarna volgde een groot aantal boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd: prentenboeken, boeken met gedichten, voorleesboeken en boeken om zelf te lezen. Bette Westera werkt samen met verschillende illustratoren, onder wie Sylvia Weve, Loes Riphagen, Philip Hopman, Thé Tjong-Khing, Sieb Posthuma, Barbara de Wolf en Harmen van Straaten.

Bekroningen

Het prentenboek Een opa om nooit te vergeten werd bekroond met een Vlag en Wimpel 2001, Golden Apple of Bratislava, Sankei Children’s Book Award en de Grand Prix for the Best Book. Het …Lees verder op Wikipedia

Suggesties