Boek
Nederlands

Kietel nooit een krokodil

Bette Westera (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
Kietel nooit een krokodil
×
Kietel nooit een krokodil Kietel nooit een krokodil
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Vlak voordat roverhoofdman Rimpelbaard overlijdt, heeft hij een laatste opdracht voor zijn zoons en dochter: blijf vooral roven, maar kietel nooit een krokodil. Zullen zij zijn advies opvolgen? Oblong prentenboek met paginagrote kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Rovers
Titel
Kietel nooit een krokodil
Auteur
Bette Westera
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789025759131 (hardback)

Besprekingen

Voordat roverhoofdman Rimpelbaard zijn laatste adem uitblaast, heeft hij nog een goed advies voor zijn zoons en zijn dochter: blijf vooral roven, maar kietel nooit een krokodil. Zijn zoons doen alles wat hun vader juist heeft verboden: ze beroven niemand en gaan snel op zoek naar een krokodil. De dochter slaat het advies van haar vader niet in de wind. Ze rooft er flink op los en slaagt erin haar ongehoorzame broers te redden van de ondergang. Dit verhaal is op zichzelf al origineel, maar wordt nog veel leuker door de prachtig getekende afbeeldingen die je in het land van Pippi Langkous doen belanden. De tekst bestaat per afbeelding steeds uit zes regels met een ababcc rijmschema. Het verhaal is grappig en absurd, maar bevat ook een les: sla het advies van je ouders nooit in de wind en doe waar je goed in bent. Kortom: dit mag je niet missen. Tekst met humor en prachtige tekeningen. Aanwinst voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Kietel nooit een krokodil

Wanneer roverhoofdman Rimpelbaard zijn laatste adem uitblaast, bezweert hij zijn zoons en dochter zijn roversbestaan onverminderd voort te zetten, maar nooit of te nimmer een krokodil te kietelen. De gehoorzame dochter treedt voorbeeldig in de voetsporen van haar vader: ze berooft de koningin, besteelt de molenaar en bindt hem vast aan de wieken. De jongens daarentegen voelen niets voor het roversbestaan en willen maar één ding: een krokodil kietelen. Gelukkig kan hun zus net op tijd ingrijpen.
Wat de roverhoofdman bezielt om het absurde verbod in de titel uit te spreken, kom je niet te weten. Maar dat maakt dit originele verhaal, waarin clichés onderuit gehaald worden, absoluut niet minder leuk. En dat een kleuter niet elk woord zal begrijpen, weegt ook niet op tegen de heerlijke cadans en het prettige rijm van de perfecte voorleestekst: “Neem ridders in de houdgreep tot hun broze botten kraken. Maak moordend korte metten met de hele adelstand. Laat sporen van vernieling na. Ve…Lees verder

Over Bette Westera

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Christoph Rieger

Bette Westera (Velp, 20 juni 1958) is een Nederlands kinderboekenschrijfster. Van 1991 tot en met 2003 woonde en werkte ze op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

Bette Westera debuteerde met de kinderbijbelserie Heb je wel gehoord, die ze samen met haar moeder van 1990 tot 1995 schreef. In 1999 verscheen haar eerste prentenboek, getiteld Wil je met me trouwen. Daarna volgde een groot aantal boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd: prentenboeken, boeken met gedichten, voorleesboeken en boeken om zelf te lezen. Bette Westera werkt samen met verschillende illustratoren, onder wie Sylvia Weve, Loes Riphagen, Philip Hopman, Thé Tjong-Khing, Sieb Posthuma, Barbara de Wolf en Harmen van Straaten.

Bekroningen

Het prentenboek Een opa om nooit te vergeten werd bekroond met een Vlag en Wimpel 2001, Golden Apple of Bratislava, Sankei Children’s Book Award en de Grand Prix for the Best Book. Het …Lees verder op Wikipedia

Suggesties