Boek
Nederlands

Rosalie verkleedt zich

Brigitte Minne (auteur), An Candaele (illustrator)
Eendje Rosalie verkleedt zich als piraat, ridder, danseres en nog meer figuren. Vierkant hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties en grote flappen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Verkleden
Titel
Rosalie verkleedt zich
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
An Candaele
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2014
[14] p. : ill.
ISBN
9789058389237 (hardback)

Besprekingen

Eendje Rosalie haalt telkens andere attributen uit haar verkleedkist en dost zich achtereenvolgens uit als piraat, ridder, prinses, goochelaar, danseres en superheld. Maar Rosalie blijft Rosalie! Op de linkerpagina’s staan steeds kledingstukken en accessoires afgebeeld aan de hand waarvan te raden valt wie Rosalie wil zijn. Bij het omslaan van de flap op elke rechterpagina wordt dat bevestigd. Leuk is dat Rosalie zowel jongens- als meisjesrollen vervult. Het hardkartonnen, vierkante boekje is uitgevoerd in frisse kleuren; de figuren, tegen een lege achtergrond, zijn met dunne zwarte inktlijnen omlijnd. De flappen zijn van dun karton. Leuke uitgave om samen mee bezig te zijn: raden, vertellen, benoemen. In dezelfde opzet verscheen tegelijkertijd 'Rosalie : Kleuren'*. Over Rosalie zijn ook twee prentenboeken verschenen (2002 en 2008). Vanaf ca. 2 jaar.

Rosalie verkleedt zich

Rosalie wordt achtereenvolgens piraat, ridder, prinses, goochelaar, danseres, superheld, en gewoon zichzelf. Telkens volgens hetzelfde principe: links zie je Rosalie met al haar verkleedkleren en attributen, waarbij zij ook al een houding aanneemt die past bij het personage waarin ze zich gaat verkleden. Rechts is een flap met een laatste attribuut: een schild, een hoge hoed, een kroon. Onder de flap zie je dan Rosalie verkleed in het personage.
De opzet is uiteraard heel simpel, maar de illustraties van An Candaele verheffen dit tot een heerlijk peuterboekje. Het is onder andere prachtig om zien hoe ze tovert met mimiek, en Rosalie niet alleen door haar kleding, maar ook door haar houding en mimiek, kortom haar hele uitstraling, echt een flamencodanseres wordt bijvoorbeeld. Verder is het ook wel fijn dat er niet in rolpatronen gedacht wordt en Rosalie bovendien op het einde weer lekker zichzelf wordt en daar duidelijk volop van geniet.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia

Suggesties