Boek
Nederlands

Hokus pokus... plas!

Carry Slee (auteur), Harmen van Straaten (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De rust van Milan wordt verstoord wanneer de dochter van de vriend van zijn moeder komt logeren en probeert hem bij iedereen zwart te maken. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Hokus pokus... plas! / Carry Slee ; ill. Harmen van Straaten
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
79 p. : ill.
ISBN
90-269-9367-6

Besprekingen

Milan zorgt goed voor de hond Kazan van de oude mevrouw Roos. Thuis verandert er zeer veel voor Milan als de dochter van zijn moeders vriend komt logeren. Zij krijgt de mooie zolderkamer. Ze is bovendien zéér jaloers en doortrapt gemeen. Op alle manieren probeert ze haar vader weer thuis te krijgen, weg van Milan. Dit gaat ten koste van alles: Milan dreigt zijn vriendenclubje kwijt te raken én de hond Kazan; bovendien is zijn moeder boos op hem en vertrouwt hem niet meer. Gelukkig doorziet Milan het meisje op tijd en door een list valt ze door de mand. Een verhaal dat leest als een trein; voor alle problemen is er wel een oplossing die zeer voorspelbaar is. Het boek heeft weinig diepgang, maar zal grote groepen kinderen boeien. Het taalgebruik is eenvoudig en populair: veel spreektaal. De tekeningen zijn schetsmatig, pentekeningen met aquarel, en passen bij de tekst. De bladspiegel is royaal; groot lettertype. De omslagtekening typeert de inhoud goed en past in een serie. Om zelf te l…Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Enkele boeken voor kinderen schreef zij onder het pseudoniem Sofie Mileau. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat h…Lees verder op Wikipedia

Suggesties