Lettertype dyslexie
Nederlands

Robbie en Ronnie

Christine Kliphuis (auteur), Charlotte Dematons (illustrator)
Robbie en Ronnie zijn echte vrienden; op een dag vinden zij in het zwembad een gouden ketting. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Zwemmen
Leesniveau
AVI 5
Titel
Robbie en Ronnie / Christine Kliphuis ; ill. van Charlotte Dematons
Auteur
Christine Kliphuis
Illustrator
Charlotte Dematons
Taal
Nederlands
Uitgever
[Voorschoten]:: De Vier Windstreken, 2002
48 p. : ill.
ISBN
90-5579-530-5

Besprekingen

De boeken in de reeks 'Hoera, ik kan lezen' moeten kinderen die net kunnen lezen plezier doen krijgen in boeken. De twee verhaaltjes die hier besproken worden, zijn in dat opzet geslaagd.

In Vakantie met oma heeft Rik een oma die in Duitsland woont, Rik heeft haar nog nooit heeft gezien. Op een dag komt oma in haar cabrio naar Rik toe en dan begint voor Rik een heus feest. Samen met oma beleeft hij de leukste vakantie ooit. Het verhaaltje spreekt aan omdat de oma van Rik een pittige dame met jonge ideeën is. Dat leidt tot grappige passages in het vlot vertelde en leuk geïllustreerde boek.

In Robbie en Ronnie is het thema iets minder luchtig. Een dikke en een magere jongen zijn vrienden, zij worden door de anderen gepest. Het verhaal speelt zich af in het zwembad waar de jongens een schat op de bodem vinden, maar die schat dreigen te verliezen door toedoen van enkele pestkoppen. Gelukkig springt de badmeester voor hen in de bres. Net als het vorige werkt ook…Lees verder
Robbie en Ronnie zijn vrienden door dik en dun. Robbie is dik, Ronnie is dun. Op een vrije woensdagmiddag vindt Ronnie een gouden ketting op de bodem van het zwembad. Ze willen hem aan de badmeester geven, maar dan duiken pestkop Dennis en zijn vrienden op. Wanneer zij door de badmeester het zwembad zijn uitgezet, kunnen Robbie en Ronnie eindelijk de ketting aan de badmeester overhandigen.Tot diens grote verbazing is het zijn eigen ketting. Voor hun goede daad worden de jongens uiteraard passend beloond. Aantrekkelijk boekje uit de bekende serie; de tekst is goed afgestemd op beginnende lezers. Het verhaal is ook spannend opgebouwd en zal lezers vanaf ca. 7 jaar zeker weten te boeien. Statische en wat clichématige kleurenillustraties. Op de blauwe omslag zijn de twee vrienden in het zwembad te zien.

Over Christine Kliphuis

C.C. (Christine Cathérine) Kliphuis is een Nederlandse auteur, geboren op 19 september 1957 in Enschede.

Biografie

Na de middelbare school in Enschede (Kottenpark College) studeerde Christine Slavische talen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verhuisde in 1978 naar Den Haag en later naar Voorburg, waar zij nog steeds woont.

Tot 1998 was zij werkzaam bij een landelijke bibliotheekorganisatie. Toen stapte ze over naar de gezondheidszorg en werkte daar als hoofd voorlichting van een ziekenhuis, communicatieadviseur en klachtenbemiddelaar. Tegenwoordig is zij vooral actief als schrijver, spreker en schrijfcoach.

Carrière

Christine schreef 23 boeken, waarvan 21 voor kinderen. Haar eerste kinderboek Het oor van Leonoor - over buisjes in je oren verscheen in 1992 in de serie De Ziekenboeg bij Uitgeverij Sjaloom. De serie werd l…Lees verder op Wikipedia