Strip
Nederlands

De schaduw van Fantomark

Hec Leemans (scenarist), Swerts (illustrator), Vanas (illustrator)
+1
De schaduw van Fantomark
×
De schaduw van Fantomark De schaduw van Fantomark
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Titel
De schaduw van Fantomark
Scenarist
Hec Leemans François Corteggiani
Illustrator
Swerts 1966- Vanas
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, 2017
[32] p. : ill.
ISBN
9789002263583 (paperback)

Besprekingen

Mark Vertongen snuffelt tussen oude boeken in een opslag. Hij heeft de opdracht om de hele lading netjes in kasten te plaatsen. Hij kan het lezen niet laten en raakt geboeid door een bijzonder exemplaar: 'De avonturen van Fantomark'. Dit is het verhaal over een gemaskerde wreker van voor de Eerste Wereldoorlog. Wanneer Mark tegen het boekenrek leunt, stort het gevaarte in en raakt hij bedolven. Wanneer hij wakker wordt, ontdekt Mark dat hij zelf Fantomark is geworden en in de Belle Epoque leeft (eind negentiende eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog). De pagina's zijn in de bekende karikaturale stijl, redelijk vol, getekend met soms wel twaalf kaders. De tekst is niet al te groot, met soms wat Vlaamse uitdrukkingen. De serie, gestart in 2011, is een spin-off van de reeks 'F.C. De Kampioenen. Een eenvoudig, humoristisch stripverhaal uit de Vlaamse school. Afzonderlijk leesbaar naast het vorige deel in deze serie, 'De spoken van de doedelzak' (2017)*.

Over Hec Leemans

CC BY 3.0 - Foto van/door Krisdisk

Hector (Hec) Leemans (Temse, 28 januari 1950) is een Vlaamse striptekenaar en -auteur.

Biografie

Leemans' eerste commerciële strip was een gagreeks rond Circus Maximus, begonnen in 1969. Deze strips verschenen in het Nederlandse stripblad Eppo (1977) en later ook in Robbedoes en in het weekblad Suske en Wiske.

Hij is vooral bekend van de stripreeks Bakelandt. Het eerste verhaal in deze reeks verscheen vanaf 20 oktober 1975 in de kranten Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet. Voor de scenario's was Daniël Jansens verantwoordelijk, maar na de dood van deze laatste nam Leemans ook de scenario's voor zijn rekening. In 1990 begon hij met twee nieuwe reeksen: Nino, getekend door Dirk Stallaert, en Kowalsky. In 1997 maakte Leemans een stripreeks met de figuren van de Eén-reeks F.C. De Kampioenen. Mede dankzij de enorme populariteit van de televisieserie, werd ook dez…Lees verder op Wikipedia

Suggesties