Titel
De fouten
Auteur
Herman Brusselmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
244 p.
ISBN
9789044631128 (hardback)

Besprekingen

Brusselmans voert de maskerade ten top

Roman. De fouten is een merkwaardige Brusselmans. Vol absurdistische ongein, natuurlijk. Maar met een aarzelende zoektocht naar een nieuwe vorm én plots rondspokende tristesse.

We staan er te zelden bij stil. Maar soms moet het een kruis zijn om Herman Brusselmans te heten. Elke nacht weer aan die schrijftafel in je loft doorbuffelen aan een nieuwe roman. Kwestie van je debiet van minstens twee boeken per jaar te blijven garanderen.

Daarbovenop zeven columns vol ongein, voetbalpronostieken of door de mangel gehaalde BV's afscheiden voor krant tot week- en maandblad, van Woef tot Humo. Serieel grappig zijn in de jury van De slimste mens. Een dieet van drie pakjes sigaretten per dag en te weinig groenten. Elke date laten registreren door de societyrubrieken. Je nieuwe Amsterdamse 25-jarige geliefde (Lena is de naam) voldoende pamperen ('Ik lig liever met haar in bed dan met een vrouw van 72', zeg je in Dag Allemaal). Je zorgen maken over je vergrijzende, lange haardos, nu ook Ilja Leonard Pfeijffer je in dat segment naar de kroon steekt. De media ontwapenend eerlijk onderhouden over je erectieproblemen -…Lees verder

De auteur (1957) vertelt dat hij op slinkse wijze via een medewerker van de uitgeverij het manuscript van het boek heeft verkregen waarin zijn jeugdjaren worden beschreven door een Neerlandicus. De auteur constateert alleen maar fouten in dit manuscript. Hij geeft gedetailleerde aanvullende informatie waarbij hij alle beschreven feiten weerspreekt en zijn eigen versie van de geschiedenis geeft. Zijn autobiografie neemt de vorm aan van een uitvoerig kletsverhaal vol onnavolgbare terzijdes en sneren naar iedereen in zijn omgeving. Het geheel is uiteraard een uitvergrote vorm van ironie, want de auteur heet Herman Brusselmans die dus een langgerekt spel met werkelijkheid en fictie speelt. Het resultaat kan beoordeeld worden als flonkerende absurditeit of als melige humor. Het is superieure of inferieure kolder, in elk geval ontegenzeggelijk gedrenkt in een forse dosis hyperbolen en een fascinatie voor lichamelijke functies en alle mogelijke afwijkingen en gebreken op dit vlak.

Over Herman Brusselmans

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Filip Naudts (picture is digitally made lighter by uploader.)

Herman Frans Martha Brusselmans (Hamme, 9 oktober 1957) is een Belgisch schrijver, dichter en columnist.

Als veelschrijver brengt hij meestal twee boeken per jaar uit en zijn oeuvre omvat in 2022 85 boeken.

Biografie

Brusselmans werd geboren in Hamme, Oost-Vlaanderen. Eind jaren zeventig was hij een verdienstelijk voetballer. Hij speelde linksbuiten bij SK Berlare, Vigor Hamme en de UEFA-junioren (min 18-jarigen) van Sporting Lokeren. Bij deze laatste speelde hij onder trainer Leon Nollet samen met latere profvoetballers Raymond Mommens, Alex Querter en Marc Verbruggen. In 1976 ging Brusselmans Germanistiek studeren aan de Universiteit van Gent. In 1978 koos hij voluit voor literatuur maar is blijven voetballen bij o.m. De Woody's, een minivoetbalclub die hij noemde naar zijn overleden hond Woody. In 1980 studeerde hij af en ging aan de slag in een Brusselse bibliotheek van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.…Lees verder op Wikipedia