Boek
Nederlands

De groene pompoen

Herman Coenen (auteur), Marieke Coenen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De groene pompoen voelt zich een buitenbeentje. Hij baalt dat hij niet oranje is en de wijde wereld in kan trekken, zoals zijn broers en zussen. Maar wanneer een pimpelmezenfamilie hem tot huisje maakt, fleurt hij op.
Onderwerp
Jezelf zijn, Pompoenen
Titel
De groene pompoen
Auteur
Herman Coenen
Illustrator
Marieke Coenen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789058387196 (hardback)

Besprekingen

Als alle pompoenen al mooi oranje zijn, is er een pompoen die groen blijft. Hij vindt dat niet prettig en trekt zich steeds verder terug in de schaduw. De zomer gaat voorbij, het wordt herfst en winter. In het voorjaar nestelt zich en vogel in de inmiddels holle pompoen en worden er kleintjes geboren. Daar knapt de pompoen van op: eindelijk heeft ook zijn leven zin. Dit filosofische verhaal over anders zijn en het proces van acceptatie is voorzien van kleurige, vrij priegelige illustraties die een aantal keren over twee pagina's zijn gedrukt, zonder tekst. Op de andere pagina's zijn de illustraties in afwisselende formaten afgedrukt, omgeven door vrij veel wit, waarin de tekst in een kleine schreefletter is gedruk. De afbeeldingen, uitgevoerd in aquarel met dunne zwarte contourlijnen, zitten boordevol kleine details (er is zelfs een giraf met twee koppen), die uitnodigen goed te kijken. Mooi uitgevoerd, bruikbaar prentenboek in oblong formaat. Schrijver en illustrator zijn vader en do…Lees verder

De groene pompoen

Op een veld vol pompoenen groeit onder een tak een pompoen die niet oranje wordt zoals de anderen. Hij blijft groen. De zomer gaat voorbij, het wordt herfst en terwijl de andere pompoenen hun weg vinden naar de wijde wereld, blijft de groene pompoen onaangeroerd en eenzaam achter. Veldmuizen knagen aan hem en regen en wind striemen langs hem heen. Het wordt winter en sneeuw bedekt hem. Als het lente wordt wipt er een pimpelmees in één van de gaten in de pompoen. Even later komt hij terug met een vriendinnetje. Vanaf dat moment is de groene pompoen geen ogenblik meer alleen en wat overblijft van zijn groene bast ligt van pure tevredenheid te stralen.
Een eenvoudig verhaal over anders zijn. Ik heb de indruk dat de prenten er eerst waren en dat de tekst bij de prenten gemaakt is. Op de prenten in zachte tinten staan heel veel details. Het lijkt vaak kermis of markt te zijn in het dorp. Maar die details zijn heel erg klein, misschien iets te klein voor kleuterogen.