Boek
Nederlands
In de woelige jaren tachtig leert de opgroeiende Katrien een heel andere kant van haar geliefde Zuid-Afrika kennen. Als een Tolbossie, ontworteld en door de wind voortgedreven, zwalkt ze heen en weer tussen haar politieke overtuiging en haar liefhebbende, maar oerconservatieve familie.
Titel
Tolbos
Auteur
Irma Joubert
Vertaler
Dorienke De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Afrikaans
Oorspr. titel
Tolbos
Uitgever
Zoetermeer: Mozaïek, 2014
425 p. : ill.
ISBN
9789023994565 (paperback)

Besprekingen

Met Tolbos, in oorspronkelijke versie verschenen in 2013 en niet veel later al in het Nederlands vertaald, rondt Irma Joubert de trilogie af rond de Poolse familie Kowalski, die centraal staat in Het meisje uit de trein en de Zuid-Afrikaanse familie Neethling uit Het spoor van de liefde. In Tolbos, zo mochten we verwachten, worden beide families via de kinderen Katrien Neethling en Wladek Kowalski in elkaar verstrengeld. De titel van de roman sluit perfect aan bij het psychologische profiel dat Joubert uittekent voor haar twee hoofdpersonages. In Zuid-Afrika wijst het woord op een struik die makkelijk zijn wortels loslaat en gaat rondtollen, in Polen wordt het plantje met de mooie roze bloemen beschouwd als onkruid en staat het voor alle slechts dat vanuit Rusland komt. Meteen zijn beide verhaallijnen, die aanvangen in 1976 en tot eind van de jaren tachtig lopen, uitgetekend.
Katrien is tien als ze in 1976 hoort van de onlusten in Soweto en de dood van…Lees verder
De auteur (1947), die 35 jaar lang geschiedenis in Zuid-Afrika doceerde, publiceerde eerder de bestsellers ‘Het meisje uit de trein’ en ‘Het spoor van de liefde’*. Deze roman sluit de trilogie af. Het verhaal speelt in Zuid-Afrika tijdens de woelige jaren tachtig van de 20e eeuw, als Katrien Neethling (10) op de radio hoort dat de politie op de schoolkinderen van Soweto heeft geschoten. Opnieuw verweeft de auteur twee verhaallijnen over de continenten heen, en pendelt ze naar de 15-jarige Wladek Kowalski die in Polen betrokken raakt bij een demonstratie tegen het communisme, en uiteindelijk naar Zuid-Afrika migreert. Beide jongelui staan qua politieke overtuiging tegenover elkaar, maar ze vinden elkaar in hun protest tegen het onrecht én in de liefde. De auteur is een gedreven vertelster: ze hanteert een toegankelijke stijl, maar meer dan eens valt de wat gezochte compositie op en blinkt er teveel glazuur op de historische context. Zoals de vorige delen van de trilogie: niet echt een …Lees verder

Over Irma Joubert

Irma Joubert (Pretoria, 28 augustus 1947) is een Zuid-Afrikaanse schrijfster van historische fictie.

Levensloop

Irma Joubert werd in Pretoria geboren en groeide op in Bosveld op een boerderij. Na een studie geschiedenis aan de Universiteit van Pretoria en UNISA gaf ze tot 2004 Afrikaans en geschiedenis op een middelbare school. Na haar pensioen volgde ze enkele schrijverscursussen. Haar eerste twee boeken, Verbode drif en Ver wink die Suiderkruis, verschenen in 2006. Met haar achtergrond als geschiedkundige verwerkt de schrijfster veel historische feiten in haar romans. Er zijn inmiddels zeven boeken van haar in Nederlandse vertaling verschenen bij uitgeverij Mozaïek (allemaal vertaald door Dorienke de Vries).

Bibliografie van Nederlandse vertalingen