Strip
Nederlands

De muzikale Bella

Jef Nys (auteur)
+1
De muzikale Bella
×
De muzikale Bella De muzikale Bella

De muzikale Bella

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar, Vanaf 9-11 jaar
Eén van de populairste Jommekesalbums ooit! Jommeke en zijn vrienden Filiberke en Gustafke gaan samen met de trein naar Lourdes… De reis wordt onderbroken door… een koe… Jommeke slaagt erin de koe van het spoor te lokken… door een paar deuntjes op zijn blokfluit te spelen … Zijn bewondering voor het muzikale gevoel van Bella, zorgt ervoor dat hij de trein mist… en zich in een muzikaal avontuur sto
Titel
De muzikale Bella
Auteur
Jef Nys
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: De Stripuitgeverij, 2000
52 p. : ill.
ISBN
90-6334-544-5

Besprekingen

Dit is reeds de 18de druk van De muzikale Bella, sinds de eerste editie zijn er enkele aanpassingen doorgevoerd en werd het verhaal volledige ingekleurd. Ge en gij werden vervangen door (het soms wat kunstmatige) je en jij. Een moderne telefoon en trein vervangen de gedateerde exemplaren en betalen gebeurt al in euro.

Hoewel die eerste Jommeke-albums een wezenlijk onderdeel vormen van onze Vlaamse stripgeschiedenis, is het verhaal op zich niet zo bijzonder. Jommeke speelt blokfluit en door zijn spel neemt hij een muzikale koe tot in Oostenrijk mee op sleeptouw. Vooral de scène waarin Jommeke doodleuk een hele stapel boomstammen op de rails legt om de trein te laten stoppen, doet nu wat pijnlijk aan.
[Jan Wouters]
Al sinds 1955 verschijnen de stripavonturen van Jommeke, zijn vriendje Filiberke en de sprekende (en denkende) papegaai Flip. Het zijn simpele verhalen met een prettige dosis spanning en actie en een goede afloop. Ze spreken met name kinderen vanaf een jaar of zeven aan. De tekeningen zijn helder en overzichtelijk met een goed aansluitende inkleuring en duidelijke lettering. Dat deze strip vooral in België zeer populair is, wordt een enkele keer duidelijk door het taalgebruik.

Over Jef Nys

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Bart Cabanier from Belgium

Jozef (Jef) Nys (Berchem, 30 januari 1927 – Wilrijk, 20 oktober 2009) was een Vlaams stripauteur en bedenker van de stripreeks Jommeke. Hij werd op het Schoonselhof begraven.

Jeugd en opleiding

Jef Nys groeide op in een katholiek en Vlaamsgezind milieu. Zijn vader was lid van de Vlaamse Oud-Strijders terwijl zijn grootvader nog voor het VNV in de gemeenteraad van Berchem had gezeteld. Eigenlijk wilde Jef Nys technisch tekenaar metaal worden. Maar een ingenieur die les gaf aan de technische school stuurde hem naar het kunstonderwijs. Op zijn zestiende ging hij les volgen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. De jonge Jef Nys bleek een natuurtalent. Als jonge tekenaar droomde hij ervan om ooit te mogen werken voor Walt Disney. In 1947 stuurde Nys een sollicitatie naar de Verenigde Staten. Disney Studios was onder de indruk, maar kon hem geen post aanbieden. Nys kreeg antwoord, waarin Disney hem aa…Lees verder op Wikipedia