Boek
Nederlands

Overal carnaval

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Overal carnaval
×
Overal carnaval Overal carnaval

Overal carnaval

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Overal carnaval
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006
[23] p. : ill.
ISBN
9789044805710

Besprekingen

Overal carnaval is een kijk- en vertelboekje over carnaval. Je kan er terecht voor weetjes allerhande, geïllustreerd met kleurrijke prenten. Liesbet Slegers vertelt over carnaval op een eenvoudige en vlotte manier. Met carnaval mag iedereen zich verkleden, gek doen en dansend door de straten lopen. Ook over het carnaval in andere landen kom je een en ander te weten. De mensen dragen er kleurige kostuums, versierd met glitters en veren. Het tweede deel van het boekje gaat over carnaval op school. Daar legt Slegers de nadruk op wat de kinderen zelf kunnen: maskers en confetti maken, de klas versieren en samen carnavalsliedjes zingen. Heel veel uitleg wordt er niet gegeven, carnaval wordt als een vaststaand moment in het jaar gezien. Slegers vertelt wel over het verkleden, een stoet en de figuur van prins carnaval.
Zowel de informatie als de tekeningen zijn op maat van de kinderen. Dit valt op bij de pagina’s over carnaval in warme landen waar glitters en veren deel uitmaken …Lees verder
In dit prentenboek in oblong formaat wordt in twaalf geschilderde illustraties met tekst carnaval uitgelegd. Er is geen verhaalfiguur. De linkerpagina bevat de vierregelige tekst, geplaatst in een wisselende gekleurd, zwart omrand vlak, met daarbij een kleine tekening van een voorwerp. De rechterpagina bevat steeds een zwartomkaderde illustratie, vrij grof geschilderd in acrylverf. Er zijn weinig details. De figuren op de illustraties zijn eveneens zwart omrand. Ze zijn tweedimensionaal, wat statisch en groot en doen denken aan de tekenwijze van een kleuter, met name de gezichten. Er zijn veel sprekende kleuren. De tekst bevat vrij veel lange zinnen en wat moeilijke woorden. Er is een opbouw in het aanspreken van de lezer/luisteraar in de tekst, eerst algemeen: 'je kan', daarna 'we gaan' en aan het eind 'wat wil jij'. In dezelfde opzet verschenen o.a. ook 'Sinterklaasje' en 'Piep, het is Pasen!'*. Een mooi boek dat bij de voorbereiding op de viering van carnaval op school en thuis geb…Lees verder

Overal carnaval

In navolging van 'Piep, het is Pasen', 'Sinterklaasje' en 'Het kindje in de stal', krijgen we nu van Liesbet Slegers 'Overal Carnaval'. Op heel eenvoudige wijze, met weinig woorden en duidelijke illustraties legt zij uit wat carnaval inhoudt. De oorspronkelijke betekenis (periode die de vasten vooraf gaat) komt niet aan bod. Enkel het aspect 'feest' wordt toegelicht. Het verkleden, verkopen of kopen van carnavalspulletjes, de carnavalstoet, muziek, confetti, snoep, slingers, Prins Carnaval en schminken komen allemaal aan bod. Alles dus wat een kleuter waarneemt in de periode in kwestie. De tekeningen zijn sober, kleurrijk en in een erg herkenbare stijl. Echt bijzonder is het boekje niet. Het kan in de carnavalsperiode wel een bijdrage leveren, bijvoorbeeld in de kleuterklas, maar meer dan een gemiddeld themaboekje is het niet.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia