Boek
Nederlands

Terug naar Neerpelt

Lieve Joris (auteur)

Besprekingen

Door middel van flashbacks verhaalt de schrijfster (1953) van haar jeugd in de jaren zestig en zeventig in het Vlaamse dorp Neerpelt, waar ze opgroeide in een tamelijk welvarend katholiek gezin van negen kinderen. Centraal in haar verhaal staan haar ouders en grootmoeder, maar vooral haar artistiek begaafde en verslaafde broer Fonny, wiens lotgevallen en de reacties van zijn omgeving hierop uitvoerig worden beschreven, en waarmee de schrijfster haar eigen levensgeschiedenis verweeft. Het boek geeft zeker een tijdsbeeld, maar de vermelding van talloze intieme familiegelegenheden werkt al spoedig vermoeiend en roept ook gevoelens van gène op. Dit is geen romankunst die ontroert of verheft. Niettemin zal dit verhaal ongetwijfeld velen weten te boeien.

Over Lieve Joris

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ruud Hendrickx

Godelieve "Lieve" Elisabeth Achiel Micheline Joris (Neerpelt, 14 juni 1953) is een Vlaams schrijfster van reisverhalen.

Lieve Joris werd geboren als vijfde in een gezin van negen. Haar vader werkte bij de belastingdienst en bracht het door middel van avondstudie tot belastingontvanger, haar moeder was een molenaarsdochter.

Na de kostschool studeerde Joris een jaar psychologie in Leuven en vertrok daarna naar Amerika om als au pair te werken en rond te reizen. In 1975 ging ze naar Nederland, waar ze de School voor de Journalistiek in Utrecht volgde. Ze vestigde zich in Amsterdam en ging na haar studie schrijven voor de Haagse Post, NRC en het maandblad Avenue. Nadat ze tien jaar voor de Haagse Post had gewerkt, begon ze naast artikelen ook boeken te schrijven. In 1986 debuteerde ze met De Golf. Haar werk is journalistiek en literair.

Joris heeft veel gereisd door landen waar de situatie vaak niet ongevaarlijk was en heeft haar belevenissen beschrev…Lees verder op Wikipedia