Boek
Nederlands

Van speurneuzen tot herrieschoppers

Mack (auteur)

Van speurneuzen tot herrieschoppers

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
In telkens twee dubbele bladzijden wordt iets verteld over dieren aan de hand van een bepaalde eigenschap: hun speurzin, het feit dat ze eieren leggen, melk of wol produceren, hard werken of veel lawaai maken. Geschikt voor kleuters.
Onderwerp
Dieren
Titel
Van speurneuzen tot herrieschoppers
Auteur
Mack
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789044814002 (hardback)

Besprekingen

Van speurneuzen tot herrieschoppers is een informatief boekje waarin je heel wat meer te weten komt over de dieren van de boerderij en is gericht op vertellen, niet op voorlezen. De twaalf besproken dieren worden onderverdeeld in zes categorieën: speurneuzen (honden en varkens), eileggers (kippen en eenden), melkdieren (geiten en koeien), harde werkers (paarden en bijen), woldieren (schapen en konijnen) en ten slotte herrieschoppers (ganzen en hanen). De informatie over elk dier wordt over twee pagina’s verdeeld. Daarop vind je steeds twee foto's van het dier met verdere uitleg over hun gedrag, uiterlijk, het geluid dat ze maken, hun taak op de boerderij en hun jongen. Die foto's zijn verweven met speelse tekeningen, en naast een kort weetje is er ook nog plaats voor een interactief moment. Hier moeten de kleuters dan bijvoorbeeld de grootste bij (de koningin) aanwijzen of zoeken in welk nest de meeste eieren liggen.Het boekje heeft een stevige kaft met afgeronde hoeken en dikk…Lees verder
Het draait allemaal om dieren rondom de boerderij en hun typische eigenschappen. De twaalf dieren zijn per tweetal onder creatieve benaming gerubriceerd: speurneuzen (honden, varkens), eileggers (kippen, eenden), melkdieren (geiten, koeien) harde werkers (paarden, bijen), woldieren (schapen, konijnen) en herrieschoppers (ganzen, hanen). Van elk dier is er één spread. Op de linkerpagina staat onder een duidelijke, meer dan de helft van de bladzijde beslaande, kleurenfoto summiere informatie. De (eenvoudige) woordkeuze is goed op de doelgroep afgestemd. Op de rechterpagina zijn opgenomen een foto, aanvullende informatie en speelse kleurentekeningen, waarbij ook interactieve momenten zijn ingebouwd, zoals ‘In welk nest liggen de meeste eieren?’ of ‘Welk varken vind je het leukst?’. Zowel omslag als pagina’s hebben twee afgeronde hoeken. Voor jonge kinderen een overzichtelijke en aantrekkelijke lay-out op dik, glanzend papier. In dezelfde opzet verschenen al twee uitgaven: ‘Van boomklimme…Lees verder

Van speurneuzen tot herrieschoppers


'Van speurneuzen tot herrieschoppers' is een informatief boek over boerderijdieren op kleuterformaat. Van elke origineel benoemde categorie krijg je twee voorbeelden. Elk dier krijgt dan een dubbele afwasbare bladzijde toebedeeld. Wat eten ze? Welk geluid maken ze? Hoe ziet hun vacht eruit? Zo heb je bijvoorbeeld de speurneuzen. Dit zijn o.a. de honden die exact kunnen ruiken waar andere dieren zich bevinden of zich verstoppen en de varkens die met hun platte snuit perfect kunnen ruiken waar de overheerlijke truffels zich bevinden. Wist je trouwens dat truffels lekkere paddenstoelen zijn die je niet kan zien omdat ze onder de grond groeien? Eileggers, melkdieren, harde werkers, woldieren en herrieschoppers: alles komt aan bod. Moeilijke woorden zoals uiers of nectar worden in één zin duidelijk gemaakt.

Per dier is er ook een klein extraatje in de vorm van een vraag of een weetje, bv. in welk nest liggen de meeste eieren? of: welke koe heeft de meeste vlekken?
<…Lees verder

Over Mack

Mack kan verwijzen naar:

  • Mack Trucks
  • Craig Mack (1971–2018), een Amerikaanse rapper
  • Reinhold Mack, een Duitse platenproducer en engineer
  • MACK Rides, een Duitse producent van pretparkattracties
  • Mack (bier), Noors biermerk.


Lees verder op Wikipedia