Boek
Nederlands

Nee!

Marta Altés (auteur), Jesse Goossens (vertaler)
Een hondje (ik-figuur) vindt zichzelf heel erg braaf. Daarom roepen zijn baasjes de hele tijd zijn naam: Nee! Bijvoorbeeld als hij hun eten proeft of helpt met schatgraven in de tuin. Prentenboek met humoristische waterverfillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Honden, Stout zijn
Titel
Nee!
Auteur
Marta Altés
Vertaler
Jesse Goossens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
No!
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2015
[28] p. : ill.
ISBN
9789047706274 (hardback)

Besprekingen

De hond in dit verhaal stelt zichzelf voor als Nee en vindt zichzelf heel erg braaf. Hij vindt zichzelf zo braaf dat de familie waar hij woont hem altijd roept. Hij proeft het eten alvast voor ze, 'helpt' met schatgraven in de tuin, doet zijn best er zo 'mooi' mogelijk uit te zien, ruimt kranten op, warmt het bed op voordat het gezin gaat slapen etc. Toch snapt hij niet waarom hij een halsband met de verkeerde naam krijgt. Leuk, humoristisch kleuterboek geschreven vanuit het perspectief van een hond die zijn best doet om braaf te zijn, maar alles wat hij doet is juist niet braaf. Weinig tekst, in een met de hand getekende en geschreven letter, in afwisselende typografie. Met humoristische, sfeervolle wateverfillustraties in kleur over een dubbele pagina. Aan het begin en het eind een spread met tientallen kleine tekeningen van het hondje in allerlei gekke, grappige lichaamshoudingen. Aantrekkelijk omslag. Vanaf ca. 4 jaar.

Nee!

Origineel verhaal over een hondje dat denkt dat zijn naam NEE is. Het verbaast mij niets, want op de eenvoudige, guitige illustraties duikt steevast een tekstballon met Nee! op. Nochtans heeft het hondje het beste voor met zijn familie. Wanneer hij uitgelaten wordt, trekt hij hard aan de leiband zodat ze overal sneller komen. Maar ze roepen NEE! Hij vindt dat het lekkere eten op de tafel best voorgeproefd wordt en iedereen roept NEEE! Op het schatgraven en modderwentelen in de tuin - om er mooi uit te zien! - volgt ook een NEEEE!  Helemaal besmeurd het bed voorverwarmen, kranten opruimen of helpen met de was kan op een harde NEEEEEE! rekenen. Ze moeten wel heel veel van me houden. En ik hou van hen!, denkt Nee. Alleen begrijpt hij niet waarom ze MAX op zijn halsband hebben gezet!!!!  Spitsvondig verhaal met zeer grappige illustraties. Een doordenkertje voor jonge kinderen.