Een vluchteling herstelt op de Franse boerderij waar hij gewond werd en raakt steeds meer verstrikt in het vreemde bestaan vol geheimen van de bewoners.
Titel
Klem
Auteur
Simon Beckett
Vertaler
Annoesjka Oostindiër
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Stone bruises
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
335 p.
ISBN
9789021809984 (paperback)

Besprekingen

Engelsman Sean strandt zonder benzine op het Franse platteland. Hij gaat te voet verder, maar stapt in een wildklem. Dagen later wordt hij ijlend wakker op de zolder van de Arnauds: een vader met zijn twee dochters, Mathilde en Gretchen, en kleinzoon Michel. In ruil voor de goede verzorging van Mathilde besluit Sean te blijven om de noodzakelijke klusjes op de boerderij op te knappen. Maar waarom heeft iedereen in het naburige dorp zo’n hekel aan Arnaud? Wat heeft die vent gedaan? Waarom probeert men de schuur in brand te steken en de motor van de tractor onklaar te maken? Waarom worden zijn dochters in het dorp aangevallen, krijgen ze obscene telefoontjes en ’s nachts onverwacht bezoek? Heeft de vijandige sfeer misschien te maken met de doodgezwegen vader van Mathildes baby? En waarom waagt Sean zich niet meer buiten het afgeschermde, veilige universum van de boerderij die op een of andere manier gebeurtenissen opzuigt en vervolgens afdekt? Meer en meer raakt hij besmet door de gehei…Lees verder
De Britse journalist en schrijver (1960) kennen we vooral van zijn David Hunterserie, beginnend met 'De geur van sterfelijkheid' (2006). Dit boek heeft twee verhaallijnen. De eerste speelt zich af op het Franse platteland. Hoofdpersoon Sean is klaarblijkelijk op de vlucht. Hij komt terecht in een verwilderd bos en trapt in een wolfsklem. Hij raakt bewusteloos en wordt verzorgd door een vrouw die hem meeneemt naar haar boerderij, waar zich verder nog de vader, een jonge vrouw en een baby ophouden. Er hangt een lugubere sfeer, al gauw wordt duidelijk dat er geheimen zijn. Londen is de locatie van de tweede verhaallijn. Door flashbacks komen we achter de geschiedenis van Sean. De twee verhaallijnen komen bijeen en de vragen die de lezer heeft, worden beantwoord. Elk personage heeft geheimen en langzaam aan worden deze onthuld. De beperkte cast draagt bij aan het gevoel van claustrofobie op die kleine Franse boerderij. Dit is een uitstekend geschreven psychologische thriller met een verra…Lees verder

Over Simon Beckett

Simon Beckett (Sheffield, 1960) is een Brits journalist en auteur.

Na het afronden van zijn studies ging Beckett lesgeven in Spanje en speelde hij in verschillende bandjes, vooraleer hij freelance-journalist werd. Hij schreef voor onder andere The Times, The Independent on Sunday, The Daily Telegraph en The Observer.

Beckett schreef in 2006 zijn eerste boek in de "David Hunter-reeks", getiteld The Chemistry of Death (in het Nederlands vertaald als De geur van Sterfelijkheid).

Bibliografie

  • 1994: Fine Lines
  • 1995: Animals
  • 1997: Where There's Smoke
  • 1998: Owning Jacob (Jacob is van mij, 2012)
  • 2014: Stone Bruises (Klem, 2014)

David Hunter-reeks: