Boek
Nederlands

Een langzaam feest

Truus Van de Waarsenburg (auteur), Leo Timmers (illustrator)
Titel
Een langzaam feest / Truus van de Waarsenburg ; tek. van Leo Timmers
Auteur
Truus Van de Waarsenburg
Illustrator
Leo Timmers
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
23 p. : ill.
ISBN
90-276-8885-0

Besprekingen

Voorliggend boekje uit de Spetterserie is bedoeld voor kinderen die ongeveer 9 maanden leesonderwijs hebben gehad en die zelfstandig hun 'eigen boek' kunnen lezen.

Beer krijgt nieuwe buren, hazen die uit het Traagbos komen. Hij is zeer enthousiast en besluit dan ook een feestje te organiseren voor de nieuwkomers. De andere dieren vinden het maar niks, "we hebben toch al genoeg hazen hier en misschien zijn ze helemaal niet leuk", maar Beer houdt voet bij stuk. Op het momentsuprême komen de hazen echter niet opdagen en de andere dieren zien hun vooroordelen bevestigd. Beer vraagt waarom ze niet zijn gekomen en dan vertellen de hazen het hele verhaal: ze zijn moeten vluchten omdat de jagers alle dieren doodschieten en daar waar zij vandaan komen, gaat alles veel trager, ze hadden Beer en zijn uitnodiging gewoon niet verstaan omdat hij zo snel praatte. Als oplossing wordt er gewoon nog een feest georganiseerd, waar de muziek wat trager speelt, en de dieren wat langzamer dansen. De…Lees verder
In het dierenbos komen nieuwe hazen wonen. Beer verheugt zich hierop en bereidt een feest voor, maar Vos en sommige andere dieren zijn op zijn minst sceptisch. De nieuwkomers zijn zwijgzaam bij hun aankomst, gaan direct slapen en verschijnen niet op het feest. Tot overmaat van ramp komt een van hen vragen of het wat rustiger kan! Tijdens het gesprek dat dan op gang komt, blijkt dat de misverstanden zijn ontstaan vanwege andere gewoontes en gebruiken en dat de hazen doodmoe zijn van het vluchten voor de jagers. Het feest wordt dan gewoon verplaatst naar een later tijdstip. De parallellen naar onze wereld zijn overduidelijk en op een begrijpelijke manier verwoord voor de doelgroep. De heldere duidelijke kleurenillustraties vullen de tekst goed aan. Verzorgde leesoefenstof op stevig papier voor kinderen eind groep 3, begin groep 4.