Boek
Nederlands

Wat bomen ons vertellen : een geschiedenis van de wereld in jaarringen

Valerie Trouet (auteur)
+1
Wat bomen ons vertellen : een geschiedenis van de wereld in jaarringen
×
Wat bomen ons vertellen : een geschiedenis van de wereld in jaarringen Wat bomen ons vertellen : een geschiedenis van de wereld in jaarringen

Wat bomen ons vertellen : een geschiedenis van de wereld in jaarringen

Verslag van onderzoek op locaties over de hele wereld naar de geschiedenis van houtgebruik, ontbossing en klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen.
Titel
Wat bomen ons vertellen : een geschiedenis van de wereld in jaarringen
Auteur
Valerie Trouet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tree story : the history of the world written in rings
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2020
296 p. : ill.
ISBN
9789401466752 (paperback)

Besprekingen

Auteur Valerie Trouet (1974) is een Belgische dendroklimatoloog, verbonden aan de University of Arizona (VS), die klimaatverandering bestudeert aan de hand van jaarringen van bomen. In zestien hoofstukken neemt ze de lezer mee naar bijzondere plekken over de hele wereld. Zij beschrijft veldonderzoek bij de oudste bomen van de wereld, maar doet ook jaarringonderzoek bij archeologische vindplaatsen. Haar manier van vertellen is fijn en gemakkelijk om te lezen en op haar reis legt ze verbazende verbanden, zoals het verband van Farao's en vulkanen. Het onderzoek loopt van de oudste houtvondsten, negenduizend jaar voor onze jaartelling, tot aan het heden. De rode draad in dit boek is de geschiedenis van houtgebruik, ontbossing en de klimaatverandering aan de hand van jaarringen. Dit onderzoek geeft een goed inzicht om de klimaatcrisis te begrijpen. Een bijzonder en nuttig boek. De tekst is aangevuld met foto's en diverse figuren in zwart-wit. Op het uitklapbare omslag een overzichtskaart eā€¦Lees verder

Over Valerie Trouet

Valerie Trouet (Heverlee, 1974) is een Belgisch bio-ingenieur. Ze is vooral bekend van haar wetenschappelijk onderzoek van jaarringen van bomen. In 2016 was Trouet medeontdekker van Adonis, de oudste levende boom van Europa. In 2020 ontving ze de Jan Wolkers Prijs voor haar boek Wat bomen ons vertellen.

Biografie

In 2004 behaalde ze de titel van doctor in de bio-ingenieurwetenschappen aan de Universiteit van Leuven. Tussen 2007 en 2010 was ze verbonden aan het Zwitserse Federaal Instituut voor Bos-, Sneeuw- en Landschapsonderzoek. Vanaf 2011 is ze assistent-professor aan de Universiteit van Arizona om er in 2020 gewoon hoogleraar paleoklimatologie te worden.

Publicaties (selectie)

Trouet rubliceerde talrijke wetenschappelijke publicaties.