Wat is een daisy-boek?

Daisy-boeken zijn gewone leesboeken die volledig ingelezen zijn. Daisy staat voor Digital Accessible Information SYstem en is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (dyslexie, blind, slechtziend, MS, afasie). Je kan ze gratis lenen in de bibliotheek.

afbeelding daisyspeler

In Daisy-boeken is een digitale structuur   aangebracht. Dankzij die structuur kan je al luisterend door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kan je stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen.

Een Daisy-boek kan je gebruiken zoals een gewoon boek (bladeren in het boek, geheugen, voorleessnelheid aanpassen, …). Zo kan je een Daisy-boek gemakkelijker beluisteren, zelfs verspreid over verschillende dagen en op jouw tempo.

Hoe kan ik naar een boek luisteren?

Je kan op verschillende manieren naar een Daisy-boek luisteren:

  • met een Daisy-speler: een speciaal ontworpen toestel dat je gratis kan ontlenen in de bibliotheek
  • met een computer: via een programma dat je gratis kan downloaden via http://www.daisy.org/projects/amis
  • via een gewone cd-/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet van de voordelen van de Daisy-structuur, d.w.z. dat je niet kan bladeren op pagina- of zinsniveau.

Praktisch:

Enkel volwassenen en kinderen met een leesbeperking (dyslexie, visuele beperking,MS, afasie) kunnen daisyboeken ontlenen. Je kan tot 5 daisyboeken per keer ontlenen, (eventueel samen met het bijpassende gedrukte boek) voor een periode van 3 weken.

De bibliotheek stelt gratis een paar daisyspelers ter beschikking. Dit toestel kan je gratis ontlenen voor een periode van 3 maanden mits betaling van een waarborg van 10 EUR. Deze waarborg krijg je terug bij het inleveren van het toestel.